Turizam - Aktivnosti


Razglednica iz Užica, Virtuelna šetnja Starim gradom

25. decembar 2021

U okviru svečanog obeležavanja Dana Akademije Zapadna Srbija, 16. decembra 2022. godine, studenti Odseka Užice su prezentovali svoj rad "Virtuelna šetnja Starim gradom".

Gostujuće predavanje, Turizam

23. decembar 2021

Direktor Regionalne turističke organizacije "Zapadna Srbija" sa sedištem u Užicu, Miroslav Rađen, održao je gostujuće predavanje studentima master studija - modul Menadžment u turizmu, na temu upravljanja turističkim destinacijama. Gospodin Rađen je izneo najnovija iskustva iz Srbije i inostranstva u vezi organizacionih oblika upravljanja destinacijama kao što su Destinacijske menadžment organizacije (DMO) i Destinacijske menadžment kompanije (DMK). Takođe je detaljno upoznao upoznao studente sa načinom rada Regionalne turističke organizacije (RTO) na čijem je čelu.
Prisutni studenti su, nakon završenog predavanja, zajedno sa svojim profesorima dr Slobodankom Stankov i dr Radomirom Stojanovićem aktivno učestvovali u diskusiji, što samo dokazuje koliko su zainteresovani za najaktuelnija dešavanja u turizmu. Problematika upravljanja turističkim destinacijama je od posebnog značaja za one studente master studija turizma koji su zaposleni u lokalnim turističkim organizacijama i opštinskim/gradskim upravama na poslovima turizma.

HACKATHON prvo takmičenje iz turzma

09. decembar 2021

Studenti prve godine OSS Turizma uzeli su učešće u prvom "Hack the Tornik" hackathon-u koji se održao na Zlatiboru u prostorijama Inovacionog biznis centra. Tema ovogodišnjeg hackathon-a "Inovativnim rešenjima do unapređenja ski centra Tornik" podrazumevala je da takmičari osmisle sadržaje koji treba da produže i upotpune boravak turista na vrhu Tornika.
U tom cilju, za sve takmičare organizovan je obilazak vrha Tornika vožnjom Gold Gondolom. Pored studenata naše škole učestvovali su i takmičari iz Visoke turističke škole iz Beograda i Srednje turističko - ugostiteljske škole iz Čajetine. Profesori dr Radomir Stojanovića i dr Slobodanka Stankov imali su ulogu mentora na takmičenju.

Međunarodna regionalna turistička konferencija

09. decembar 2021

Profesori naše škole dr Slobodanka Stankov i dr Radomir Stojanović prisustvovali su dvodnevnoj Turističkoj konferenciji Zapadna Srbija.
Ova već tradicionalna konferencija (peta po redu) ove godine održana je u Čačku i okupila je veliki broj učesnika iz cele Srbije-lokalne turističke organizacije ne samo iz regiona (Užice, Čajetina, Prijepolje, Arilje, Ivanjica, Lučani...) već i iz cele Srbije, predstavnike reprezentativnih udruženja turističkih agencija (JUTA), hotelijera i restoratera (HORES), Turističke organizacije Srbije (TOS) i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.
Svoja iskustva u razvoju turizma su izneli i učesnici iz Istre i Kine. Organizator su bili TO grada Čačka i Regionalna turistička organizacija Zapadna Srbija sa sedištem u Užicu.

Međunarodna XIII naučno-stručna konferencija HOTELSKA KUĆA 2021

08. decembar 2021

Studenti turizma (osnovne i master studije) su sa svojm profesorima dr Radomirom Stojanovićem i dr Slobodankom Stankov prisustvovali XII Međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji HOTELSKA KUĆA 2021 (u hotelu Mona na Zlatiboru).
Na panel diskusiji je bilo reči o najktuelnijim pitanjima iz oblasti turizma: inovacije u turizmu, javno-privatno partnerstvo, obnovljivi izvori energije, hotelijerska industrija u postkovid periodu, obrazovanje kadrova u turizmu. Pored naših profesora i studenata, skupu su prisustvovali i predstavnici Univerziteta Singidunum, Fakulteta za turizam iz Vrnjačke Banje, Visoke turističke škole, Ministarstva TTU, HORES- a, JUTA, TOS-a kao i veći broj privrednika i hotelijera.

Uspeg naših studenata

19. oktobar 2021

U Regionalnom inovacionom startap centru u Krčagovu, u petak, 8.oktobra počelo je drugo po redu takmičenje mladih programera - WordPress hackaton. Tema hackaton-a bila je izrada web sajta za generalnog sponzora takmičenja Picerija Palermo. Učesnici su imali zadatak da osmisle sajt, dizajn logoa i jelovnika. Učestvovalo je 7 ekipa. Studenti naše Akademije, Marija Lekanić i Đorđe Popović, osvojili su drugo mesto.

"U centru pažnje", Turizam

08. jun 2021.

Gostovanje profesora Akademije dr Slobodanke Stankov i dr Radomira Stojanovića u emisiji "U centru pažnje" televizije TV 5 Užice.

Panel diskusija

03. jun 2021

Tema „Doprinos studenata turizma unapređenju turističke ponude Zlatiborskog i Moravičkog okruga” Panel diskusija biće održana u prostorijama Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija – Odsek Užice (Trg Svetog Save 34), u četvrtak 03.06.2021. godine, sa početkom u 11.00 časova, amfiteatar 302.

LANDS, obuka

05. novembar 2020.

Nastavak obuka iz oblasti agroturizma, Erasmus + projekat 585833 LANDS.

MEKST Konferencija 2020, Turizam

27. oktobar 2020.

MEKST Konferencija je događaj koji okuplja učesnike iz celog regiona i šire, gde se dobija prilika za učenje o najsavremenijim trendovima iz oblasti turizma, hotelijerstva, menadžmenta, marketinga i srodnih oblasti. To nije sve, možda i najdragocenija prilika koju učesnici dobijaju na ovom događaju jesu kontakti i umrežavanje ljudi iz iste struke.

Vežbe, Stručna praksa

12. mart 2020.

Studenti prve godine OSS Turizam u pratnji predmetnog nastavnika mr Slobodanke Marković, dana 09.03.2020. godine, posetili su Istorijski arhiv Grada Užica. Poseta Arhivu organizovana je u okviru vežbi iz predmeta Turizam i kultura, a u skladu sa tim, studentima je održano predavanje na temu ''Čuvanje i arhiviranje papirne i elektronske građe na teritoriji Zlatiborskog okruga - formiranje registrature''. Predavanje na zadatu temu održali su dr Aleksandar Savić i saradnik Nemanja Spalović. Nakon predavanja, u Izložbenom salonu Arhiva, studenti su posetili izložbu ''Banja Luka - centar Vrbasne banovine'', koja je otvorena povodom dana državnosti Republike Srbije.

Javni poziv za učešće u obukama iz oblasti agroturizma

1. mart 2020.

Program obuka iz oblasti agroturizma se realizuje u okviru Erasmus plus projekta 585833-EPP-1-2017-1-RS-EPPKA2-CBHE-JP LANDS: "Sledeća destinacija Balkan: razvoj agroturizma". Projekat ima za cilj izgradnju kapaciteta u visokom obrazovanju, tako da ono ima aktivnu ulogu u razvoju društva koje stremi poboljšanju kvaliteta života u ruralnim oblastima kroz diverzifikaciju ruralne ekonomije.

Projekat ERASMUS-LANDS

13. decembar 2019

Četvoromodulni trening edukatora iz oblasti agroturizma je održan u prostorijama naše institucije 06.12.2019. godine a sproveden u organizaciji sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor. Treningu su prisustvovali pred učesnika projekta iz Visoke škole strukovnih studija Užice, Regionalne razvojne agencije Zlatibor i Akademije strukovnih studija Južna Srbija i predstavnici turističkih organizacija (lokalnih i regionalnih), član gradskog veća zadužen za turizam, udruženja iz oblasti agroturizma, poljoprivrednih udruženja, poljoprivrednih gazdinstava, ekoloških društava. U okviru projekta definisana su 32 kursa koji su podeljeni u dve kategorije: kursevi za upravljanje domaćinstvima i kursevi za programe za goste.
Na treningu su ukratko predstavljeni kursevi istitucija organizatora treninga, a zatim je izvršena prioritetizacija kurseva gde su u sprovedenom radu u grupama učesnici naveli po 5 kurseva koji oni smatraju narelevantnijim za sprovođenje obuka.

Konferencija „Godina inkluzije i zapošljavanja“

11. decembar 2019

Predstavnik VŠSS iz Užica, dr Radomir Stojanović, učestvovao je konferenciji „Godina inkluzije i zapošljavanja“ sa uvodnim predavanjem na temu „Potencijal za razvoj agroturizma u godini inkuzije i zapošljavanja“. U pomenutom predavanju je istaknut značaj agroturizma u funkciji zapošljavanja u ruralnim područjima, sa posebnim fokusom na sprovođenje obuka budućih nosilaca ponude u agroturizmu, razvoja preduzetničkih veština i uloge lokalnih organa vlasti.
Konferencija je održana 09.12.2019. godine na Kopaoniku u okviru projekta koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u saradnji sa opštinom Raška i Zapadnobalkanskim institutom iz Beograda.

Turizmijada 2019

10. maj 2019

Studenti turizma VŠSS iz Užica sa profesorom dr Radomirom Stojanovićem su ove godine po prvi put učestvovali na „Turizmijadi“- međunarodnom skupu studenata turizma. Ovogodišnja, dvanaesta po redu Turizmijada se održala u Budvi od 04 do 08 maja 2019. godine. Okupila je oko hiljadu studenata turizma sa visokih škola i fakulteta iz Novog Sada, Beograda, Aranđelovca, Kotora, Užica, Valjeva, Splita, Beograda, Mostara, Osijeka kao i iz Slovenije i Rumunije.
Edukativni segment činile su stručna i naučna konferencija na kojima su studenti imali priliku da slušaju eminentne predavače sa bogatim iskustvom i znanjem u oblasti turizma, hotelijerstva i marketinga na sledeće teme: Primena digitalnog marketinga u turizmu, Novi trendovi u hotelijerstvu, MICE turizam (MICE turizam) i Menadžment upravljanja prihodima (Revenue management). Nakon konferencije biće objavljena knjiga apstrakata, kojoj će biti dodeljen ISBN. Na takmičarskom delu edukativnog segmenta, studenti su imali priliku da učestvuju u “Case Study” takmičenju i takmičenju u Testu znanja.

Turistička konferencija „Zapadna Srbija“

05. decembar 2018

Predstavnici VŠSS Užice učestvuju na drugoj turističkoj konferenciji pod nazivom „Zapadna Srbija“ koja se ove godine održava 4. i 5. decembra u hotelu „Omorika“ na Tari. U fokusu ovogodišnje konferencije je vrlo aktuelna tema: značaj i uloga medija za razvoj turizma. Predavači su eminentni stručnjaci iz oblasti turizma, predstavnici medija i turističkih organizacija iz Srbije.
Organizator ovog skupa je bila Regionalna turistička organizacija (RTO) Zapadna Srbija sa sedištem u Užicu.

Predavanje "Aktuelna kretanja u turizmu u Srbiji i svetu"

27. novembar 2018

U ponedeljak 26.11.2018. godine u prostorijama VŠSS Užice je uspešno održano predavanje pod nazivom „Aktuelna kretanja u turizmu u Srbiji i svetu“.
Predavači su bili istaknuti stručnjaci iz ove oblasti: Aleksandar Seničić - direktor JUTA (nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije) i dr Branko Krasojević-osnivač i direktor agencije za konsalting i menadžment u turizmu „Savetnik u turizmu“.

Peta međunarodna konferencija o turizmu MEKST 2018

27. novembar 2018

Naša škola je učestvovala na petoj međunarodnoj konferenciji o turizmu MEKST 2018 koja se održala 24.11.2018. godine u Novom Sadu. Ove godine MEKST (Međunarodna konferencija studenata turizma) je okupila preko 700 učesnika (studenata i profesora) iz Srbije i još 16 zemalja iz bližeg i šireg okruženja.
Predavanja su obuhvatila tri veoma aktuelne oblasti turizma:Primena digitalnog marketinga u turizmu, Nove tendencije u turizmu i Turizam budućnosti.

Sajam turizma u Kragujevcu

27. novembar 2018

Profesori naše škole su prezentovali VŠSS Užice na Sajmu turizma u Kragujevcu, koji je održan od 23. do 25. novembra 2018. godine.

Međunarodni forum o saradnji "Zlatibor 2018"

16. novembar 2018

Profesori i studenti Visoke škole strukovnih studija prisustvuju četvrtom Međunarodnom forumu o saradnji „Zlatibor 2018“ koji se održava 15. i 16. novembra 2018. godine u hotelu Tornik na Zlatiboru. Najvažnije teme ovog međunarodnog skupa su javno privatno partnerstvo (JPP), institucionalna podrška sektoru MMSP, klastersko povezivanje, lokalni i regionalni razvoj.

Međunarodna konferencija

11. septembar 2018

Studenti i profesori VŠSS Užice učestvuju na drugoj međunarodnoj konferenciji o unapređenju turizma.
Predavači su eminentni stručnjaci iz bližeg i šireg okruženja.
Konferencija se održava u hotelu "Mona" na Zlatiboru, a organizatori su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, JP "Skijališta Srbije" i Centar za razvoj i studije iz Novog Sada.